Udruga Ždralice Daruvar

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Udruge Ždralice Daruvar

Završile su online radionice šivanja Daruvarskog prsluka

U sklopu projekta CoolturaONica održano je 16 online radionica šivanja Daruvarskog prsluka. Radionice su počele 16. 09. 2022., a završile 15.11.2022.godine. Svaka radionica je trajala 90 minuta, a sudjelovalo je ukupno 13 sudionika u dobi od 12 do 19 godina .

Kroz online radionice voditeljica Manda Pejčin upoznala je sudionike o povijesti Daruvarskog prsluka, o tkaninama od kojih je izrađen, o alatima i priboru koji se koristi pri izradi. Zatim su naučili kako izraditi kroj, kako ga povećati ili umanjiti da bi ga prilagodili svojoj veličini. Nakon vježbanja krojenja i šivanja na žutici pristupili su izradi prsluka od originalnog materijala. Voditeljica je prenijela svoje znanje i ljubav prema šivanju na sudionike, a oni su bili puni pitanja i zainteresirani za šivanje.

Kao rezultat radionica svakom sudioniku ostaje nosivi prsluk koji je sam izradio.

Sudionici koji su završili sa online radionicama šivanja će dobiti Potvrdu o sudjelovanju u projektu, ali i više od toga ostaje im znanje koje su stekli i zadovoljstvo da su svojim rukama napravili prsluk koji ima svoju tradicijsku i uporabnu vrijednost. Nadamo se da će mladi i nakon završetka projekta nastaviti razvijati i unapređivati nastala znanja i vještine u šivanju. Da će svoje znanje prenositi na svoje vršnjake i time biti čuvari baštine našeg kraja.

Na ove radionice se nadovezuju online radionice izrade tradicijskih ukrasa od traka i ukrašavanje Daruvarskog prsluka koje su počele 22.11.2022. pod vodstvom Mirjane Alandžak. Tek nakon ukrašavanja prsluk će dobiti onaj svoj prepoznatljiv izgled.

Podijeli
Skip to content