Udruga Ždralice Daruvar

O nama

Ždralice dizajniraju, kroje i šivaju jedinstvene odjevne predmete i rukotvorine od tekstila!

Udruga Ždralice Daruvar je udruga i društveno poduzeće koje se bavi proizvodnjom platnenih cekera, maskica za lice, tunika, haljina, suknji, te brojnih drugih tekstilnih rukotvorina. Naša ponuda uključuje prodaju na malo, te korporativnu suradnju kroz prodaju na veliko.

O razlozima osnivanja

Udruga Ždralice Daruvar osnovana je 2013. godine, pokrenuta inicijativom vjeroučiteljica Tihane Petković i Suzane Lipovac, te s. Slavke Vrbanić. Gledajući situaciju u gradu Daruvar i u Hrvatskoj, uvidjele su specifične probleme dugotrajno nezaposlenih žena i shvatile da mogu i same nešto učiniti.

Problematika dugotrajno nezaposlenih žena je višestruka. Radi se, većinom, o ženama koje su uložile svoj dosadašnji život u obitelj i odgoj djece. Kako djeca odrastaju, sve manje trebaju svoje majke i njihovo vrijeme. K tome, te žene žele i mogu poboljšati financijsku situaciju svoje obitelji. Nažalost, kako su dugo bile posvećene obitelji, često su izgubile društvene kontakte i nalaze se u zatvorenom krugu. Žene u toj dobi imaju puno iskustva i sposobnosti, ali nemaju ih priliku pokazati.

Ideja osnivanja Udruge temelji se na tome da žene izađu iz kuće, druže se, popiju kavu, razmijene svoja iskustva, prenesu svoja znanja i pomognu drugima u prevladavanju istih teškoća: izolacija i marginaliziranosti.

Prvi su razgovori sa ženama pokazali da su vrlo spretne u ručnom radu, pletenju, kukičanju i šivanje, ali i da su spremne učiti nove vještine. Okupljene žene su bile iznimno kreativne i ubrzo su počele stvarati unikatne i zanimljive rukotvorine, ponajviše od recikliranog tekstila.

Narednih godina, Ždralice su sudjelovale u brojnim sajmovima u gradu Daruvaru i izvan njega. Nismo stale samo na sudjelovanju, već smo se bacile i u organizaciju vlastitih kreativnih događaja i radionica, poput Tekstil nije smeće, Od krpica do lutkica, DA kreativa, i brojni drugi.

U listopadu 2020. godine, započele smo provođenje projekta Ždralice pokreću, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu ovog projekta, transformiramo se u društveno poduzeće i zapošljavamo prve radnice u Udruzi Ždralice Daruvar: voditeljicu projekta, asistenticu za financije, te sedam krojačica!

Nakon mnogo truda i godina volonterskih sati, uspijevamo u rješavanju dugotrajne nezaposlenosti brojnih naših članica i u unapređenju rada i ponude naše Udruge.

Planiramo brojne novosti u bliskoj i daljoj budućnosti – i veselimo se novim izazovima!

Podijeli
Skip to content