Udruga Ždralice Daruvar

Ždralice pokreću

Udruga Ždralice Daruvar provodi projekt Ždralice pokreću, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi u suradnji s našim partnerima Razvojnom agencijom Daruvar i Udrugom osoba s invaliditetom Daruvar. Razdoblje provedbe traje 20 mjeseci; započinje 1. listopada 2020. godine, te završava 31. svibnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.040.277,74 kune, od čega 884.236,08 kuna iz proračuna EU.

Projekt Ždralice pokreću rješava problem marginaliziranih i socijalno osjetljivih skupina: dugotrajno nezaposlenih žena i osoba s invaliditetom. Projektom će se ojačati kapaciteti, znanja i vještine članica i članova Udruge Ždralice Daruvar i Udruge osoba s invaliditetom Daruvar, stvoriti novi proizvodi, te kroz zapošljavanje sedam pripadnika ciljane skupine pokrenuti poslovanje temeljeno na načelima društvenog poduzetništva.

Ždralice su odlučile napraviti iskorak i kroz ovaj projekt započeti svoje poslovanje na temelju načela društvene, okolišne i ekonomske održivosti. Projekt će se provoditi u gradu Daruvaru – području u kojem je, kao i u većini ruralnih područja kontinentalne Hrvatske, nezavidna ekonomska i gospodarska situacija. Dugotrajno nezaposlene žene i osobe s invaliditetom i dalje su teško zapošljiva skupina.  Projekt Ždralice pokreću rješava upravo probleme marginaliziranih i socijalno osjetljivih skupina, i to kroz pokretanje poslovanja u skladu s društveno-poduzetničkim načelima, te kroz jačanje kapaciteta, znanja i vještina članova Udruge Ždralice i članova Udruge osoba s invaliditetom Daruvar. Kroz zapošljavanje sedam pripadnika ciljane skupine, stvorit će se dodatna ekonomska vrijednost za lokalnu zajednicu i omogućit će se održivo poslovanje Udruge.

Kako bi uspješno provele ovaj projekt, Ždralice će najprije pripremiti Poslovni plan i potrebite pravne akte kako bi uspješno napravile transfer u društveno poduzeće. Zatim će provesti osposobljavanje ciljane skupine, koju čini ukupno 12 članova i članica Udruge Ždralice Daruvar i Udruge osoba s invaliditetom Daruvar. Prvi ciklus osposobljavanja provest će se kroz osam radionica s ciljem motiviranja i osnaživanja ciljne skupine za sudjelovanje na tržištu rada. Članovi udruga također će prisustvovati i in-house treningu modnog dizajna, na kojem će se između ostaloga kreirati i nekoliko tekstilnih proizvoda koji su tržišno održivi i omogućuju daljnji rast i razvoj Udruge Ždralice. Treći ciklus osposobljavanja čini verificirani tečaj za krojača/icu, koji će ciljnoj skupini pružiti prednost i veću mobilnost na tržištu rada.

Nakon provedenog osposobljavanja, zaposlit će se sedam članova ciljane skupine u Udruzi Ždralice Daruvar na radnom mjestu krojača/ice. Zapošljavanje sedam krojača/ica omogućit će Udruzi provođenje aktivnosti društvenog poduzetništva, te unapređenje proizvodnje i cjelokupnog poslovanja.

Za više informacija o projektu Ždralice pokreću, možete se javiti voditeljici projekta Magdaleni Lipovac na e-mail adresu mlipovac.zdralice@gmail.com.

Za više informacija o europskim strukturnim i investicijskim fondovima, posjetite:

Podijeli
Skip to content