Udruga Ždralice Daruvar

ŽDRALICE U POSJETI ZADRUZI NEOS

Radni tim Ždralica uputio se u posjet već postojećem društvenom poduzeću koje posluje kao primjer dobre prakse – socijalnoj zadruzi NEOS u Osijeku. Posjet je održan u petak 18. veljače u sklopu projekta Ždralice pokreću, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

ŠTO JE TO DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO?

Društvena poduzeća su ona poduzeća koja posluju na tržištu prvenstveno zbog društvenih i ekoloških razloga. Profit ovakvih poduzeća reinvestira se za ostvarenje raznih društvenih i ekoloških ciljeva, ili se pak ulaže u zajednicu – umjesto da se troši na bonuse i maksimiziranje profita za vlasnike i dioničare. Osim društvenog i ekološkog aspekta, važan je i ekonomski: s obzirom da se i dalje radi o poduzeću, važno je da ono bude ekonomski održivo i kompetitivno na tržištu.

U Hrvatskoj još ne postoji jasan zakonski okvir društvenog poduzetništva, već je definiran neposredno kroz nekoliko Zakona. Tako se društvenim poduzetništvom mogu baviti udruge, zadruge, trgovačka društva, društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i dionička društva (d.d.). U iščekivanju jasnijeg zakonskog okvira koji će svim društvenim poduzetnicima omogućiti lakše nastupanje na tržište, važno je zapamtiti da se za istinsko društveno poduzetništvo treba nastupati po trima ključnim načelima: društvene, ekološke i ekonomske održivosti.

ŠTO JE ZADRUGA NEOS?

Socijalna zadruga NEOS osnovana je 2009. godine kao projekt društvenog poduzetništva, te kao proširenje rada Udruge za borbu protiv ovisnosti „NE-OVISNOST“. Zadruga, uz grafičke stručnjake, zapošljava i rehabilitirane ovisnike koji su prethodno završili program odvikavanja i školovanje potrebno za rad u zadruzi. Na ovaj način, podupire njihovu resocijalizaciju i povratak u zdrav društveni život.

U svojoj ponudi imaju raznovrsne usluge: grafičku pripremu i dizajn, digitalni tisak, lasersko graviranje i rezanje, stolariju, održavanje zelenih površina i kanala, usluge prijevoza ljudi i robe, te usluge seljenja. Proizvodi koje izrađuju ovim tehnikama uključuju reklamne cerade, plakate, letke, maske i vizire za lice, ID kartice, reklamne naljepnice raznih formata, te brojne personalizirane poslovne poklone poput šalica, bilježnica, olovki, privjesaka…

Zadruga NEOS posluje kao istinsko društveno poduzeće: osim samo na ekonomsku održivost i profit, oni veliku pažnju posvećuju i pozitivnom društvenom utjecaju. Kvalitetnom proizvodnjom i pružanjem usluga stvaraju ekonomski kapital koji onda stavljaju u službu rješavanja socijalnih problema: prvenstveno problema resocijalizacije i zapošljavanja bivših ovisnika.

KAKO JE PROŠAO POSJET ŽDRALICA NEOS-u?

Misija i djelatnost kojom se bave u zadruzi NEOS nama je Ždralicama bila vrlo zanimljiva – zbog toga smo se odlučile i posjetiti njih i njihov proizvodni prostor. Za posjet smo skupile raznoliki tim članica (i člana!): predsjednicu udruge Suzanu Lipovac, krojačice Mirjanu Alandžak, Mandu Pejčin i Anicu Mikuš, krojača Dinu Jasenka, voditeljicu projekta Magdalenu Lipovac, te asistenticu za financije Ivanu Duzbabu. Rano ujutro ugurale smo se u dva automobila – i krenule u pravac Osijeka!

U Osijeku nas je ugodno dočekao predsjednik Udruge „NE-OVISNOST“ i voditelj Socijalne zadruge NEOS, gospodin Tomislav Mišetić:

Na sastanku sa gospodinom Mišetićem, razmijenili smo iskustva u osnivanju i uspješnom vođenju društvenog poduzeća. S obzirom da zadruga NEOS postoji još od 2009. godine, g. Mišetić odgovorio nam je na brojna pitanja, te nam je rado prenio znanja i informacije koje je naučio kroz vlastitu praksu.

Nakon ovog vrlo informativnog i korisnog sastanka, uputili smo se u proizvodni prostor zadruge NEOS:

U proizvodnom prostoru zadivila nas je količina specijaliziranih strojeva za proizvodnju – i raznolikost kvalitetnih proizvoda na ponudi. S obzirom da smo i u našoj udruzi upravo u procesu razvoja novih usluga tiska na tekstil, savjeti koje smo dobili od tima NEOS-a su nam vrlo dragocjeni.

Na kraju ovog članka, želimo se zahvaliti Socijalnoj zadruzi NEOS i posebno gospodinu Tomislavu Mišetiću na gostoprimstvu. Ovaj posjet za nas je bio iznimno ugodan, zanimljiv i koristan, te smo kroz njega uvidjele nove rute kojima možemo krenuti u sklopu vlastitog društvenog poduzetništva.

Posjet je održan u sklopu projekta Ždralice pokreću, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ždralice Daruvar.

Podijeli
Skip to content