Udruga Ždralice Daruvar

ŽDRALICE U POSJETI P.G.D.I. ŠEĆERANA

Naš tim Ždralica uputio se u još jednu posjetu već postojećem društvenom poduzeću koje posluje kao primjer dobre prakse – Udruzi Projekt građanske demokratske inicijative, iliti skraćeno PGDI. Posjet je održan u sklopu projekta Ždralice pokreću, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

ŠTO JE PROJEKT GRAĐANSKE DEMOKRATSKE INICIJATIVE?

PGDI je udruga koja na načelima tolerancije, razumijevanja i suradnje, kroz programe edukacije i građanskog organiziranja, potiče i podržava aktivno sudjelovanje pojedinaca i grupa u stvaranju građanskog društva i demokracije. Sa svojim prvim projektima počeli su još 1999. godine na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Danas im je sjedište u Belom Manastiru, gdje posljednjih petnaest godina provode programe i projekte usmjerene na društveno marginalizirane skupine – posebice se bave udomljenom i socijalno ugroženom djecom i mladima. 2020. godine započinju EU projekt kroz koji otvaraju društveno poduzeće nedaleko od Belog Manastira: u malom naselju Šećerana, koje je naš tim Ždralica imao priliku posjetiti.

U sklopu svog društvenog poduzeća, PGDI nudi raznolike i zanimljive usluge: organiziraju radionice i edukacijske treninge u svom Edukacijskom centru, peru i suše rublje u svojoj Praonici rublja, te iznajmljuju staze za bowling i organiziraju rođendanske proslave u Rekreacijskom centru. Sve ove usluge nude se u novo renoviranoj zgradi stare šećerane, na čijem drugom katu uskoro planiraju otvoriti i hostel. Na posljednjem, trećem, katu ove zgrade nalazi se i Stambena zajednica „Sunčica“, u kojoj će uskoro moći boraviti i do 10 mladih nakon izlaska iz skrbi, odnosno iz sustava udomiteljstva. Korištenjem usluga društvenog poduzeća PGDI-a podupire se rad ove stambene zajednice i stvara se društveno dobro za zajednicu.

ŠTO JE TO DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO?

Društvena poduzeća su ona poduzeća koja posluju na tržištu prvenstveno zbog društvenih i ekoloških razloga. Profit ovakvih poduzeća reinvestira se za ostvarenje raznih društvenih i ekoloških ciljeva, ili se pak ulaže u zajednicu – umjesto da se troši na bonuse i maksimiziranje profita za vlasnike i dioničare. Osim društvenog i ekološkog aspekta, važan je i ekonomski: s obzirom da se i dalje radi o poduzeću, važno je da ono bude ekonomski održivo i kompetitivno na tržištu.

U Hrvatskoj još ne postoji jasan zakonski okvir društvenog poduzetništva, već je definiran neposredno kroz nekoliko Zakona. Tako se društvenim poduzetništvom mogu baviti udruge, zadruge, trgovačka društva, društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i dionička društva (d.d.). U iščekivanju jasnijeg zakonskog okvira koji će svim društvenim poduzetnicima omogućiti lakše nastupanje na tržište, važno je zapamtiti da se za istinsko društveno poduzetništvo treba nastupati po trima ključnim načelima: društvene, ekološke i ekonomske održivosti.

KAKO JE PROŠAO POSJET ŽDRALICA U ŠEĆERANI?

Završivši prvi posjet Socijalnoj zadruzi NEOS (više o tom posjetu pročitajte OVDJE), ukrcale smo se u automobile i krenule prema Šećerani. Na dolasku su nas iznimno ugodno dočekali predstavnici Udruge PGDI: predsjednica udruge Nataša Jovanović, koordinator volontera, organizator i logistika PGDI-a Predrag Malinić, stručna suradnica Ana Dragila, te PR administratorica Sanja Zagorščak.

U prekrasno uređenom predvorju novo renovirane zgrade nekadašnje tvornice šećera dočekali su nas kolači, čaj i kava. Napojeni i najedeni, sjeli smo najprije na kratki sastanak – na kojem smo razmijenile iskustva u započinjanju i vođenju društvenog poduzeća. Znanja i savjeti udruge koja uspješno provodi aktivnosti već gotovo 25 godina, uključujući i djelatnosti uspješnog društvenog poduzeća, jako su nam bitna za motiviranje i osnaživanje našeg vlastitog tima Ždralica.

Nakon sastanka, predstavnici PGDI-a poveli su nas u obilazak zgrade: najprije kroz prostorije budućeg hostela i edukacijskog centra, pa kroz stambenu zajednicu Sunčica u kojoj će uskoro boraviti mladi koji su izašli iz sustava udomiteljstva, i na kraju stepenicama skroz dolje u prostore društvenog poduzeća: u praonicu rublja i kuglanu.

Posjet smo zaključili prijateljskim druženjem i kuglanjem – i sve nas je oduševila kvaliteta usluge koju nudi PGDI Kuglana.

Na kraju ovog informativnog članka, želimo se posebno zahvaliti divnoj ekipi iz PGDI-a na gostoprimstvu i na iznimno zabavnom, zanimljivom i korisnom druženju.

Posjet je održan u sklopu projekta Ždralice pokreću, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Ždralice Daruvar.

Podijeli
Skip to content