Udruga Ždralice Daruvar

RETROSPEKTIVA: ŽDRALICE U 2021.

Protekla 2021. bila je velika godina za Ždralice: nastavile smo sa provedbom europskih, županijskih i gradskih projekata, obnovile smo i opremile svoj prostor, te smo zaposlile prve krojačice u našoj udruzi!

U ovim zadnjim danima prosinca željele smo se osvrnuti na sve što smo postigle, unatoč izazovima pandemije. Pridružite nam se u ovoj retrospektivi i prolistajte kroz fotografije naše 2021!

SIJEČANJ

U sklopu projekta Ždralice pokreću, kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u siječnju 2021. provedene su radionice za osnaživanje na tržištu rada za 12 nezaposlenih osoba. Radionice je vodila ravnateljica Razvojne agencija Daruvar i mentorica na projektu Danica Cetin Pajer. Između ostaloga, sa sudionicama je radila na efektivnom pisanju životopisa, pripremi za razgovore za posao, te na mogućnostima otvaranja vlastitog obrta. Na ovaj su način sudionice edukacije dobile temeljne vještine potrebne za traženje i pronalazak posla.

Kroz cijelu godinu, pa tako i siječnju, održavale smo tjedno druženje i kreativne radionice za članice. U skladu sa epidemiološkim mjerama, okupljale smo se u malom broju i pazile na sigurnost.

VELJAČA

U veljači smo krenule u organizaciju treninga modnog dizajna, u kojem je sudjelovalo 12 nezaposlenih osoba koje su već završile prethodne radionice osnaživanja na tržištu rada. Sudionice edukacije učile su o teoriji i povijesti mode, vježbale usklađivanje tkanina i uzoraka, stvarale modne crteže i kreirale jedinstvene odjevne predmete.

U veljači smo održale i početnu konferenciju projekta Ždralice pokreću, u sklopu kojeg se i odvijala prethodno spomenuta edukacija. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.040.277,74 kune. Na konferenciji su pozdravne riječi okupljenima uputili gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer, izvršni direktor Udruge osoba s invaliditetom Daruvar Davor Marić, te predsjednica naše Udruge Ždralice Daruvar Suzana Lipovac, dok je samu konferenciju vodila voditeljica projekta Magdalena Lipovac.

Istog mjeseca je u Pleternici održana početna konferencija projekta Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi. Nositelj projekta je Grad Pleternica, a kao partneri sudjeluju Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga Most 352 Oriovac, te naša Udruga Ždralice Daruvar. Kao predstavnica Ždralica, okupljenima se sa par pozdravnih riječi obratila predsjednica udruge Suzana Lipovac.

OŽUJAK

U ožujku je lansirana i nova web stranica – na kojoj možete pronaći informacije o raznovrsnim aktivnostima Udruge Ždralice – Novosti, o našoj povijesti i misijiO nama, te o našoj ponudi Ponuda – maloprodaja odjevnih i neodjevnih predmeta od tekstila.

U subotu 27.3. održale smo Izložbu modnog dizajna u Društveno-kulturnom centru Daruvar. Na izložbi su prikazane kolekcije modnih crteža i ručno oslikanih cekera, kreirane kao finalni rad treninga modnog dizajna.

TRAVANJ

U sklopu projekta Pod daruvarskim suncem, na Uskršnji ponedjeljak održan je manifestacija Uskršnji lov na jaja. Deset prijavljenih timova jurcalo je po centru i parkovima Daruvara, rješavajući zagonetke i kreativne foto zadatke. Tri najbrža tima osvojila su i poklon paket Ždralica!

Nastavile smo i sa edukacijom 12 nezaposlenih osoba, koje su u travnju započele certificirani tečaj krojenja – za koji je svaka polaznica dobila Uvjerenje koje se upisuje i u radnu knjižicu. Na taj način, stekle su ne samo praktično znanje, već i formalnu kvalifikaciju koja im povisuje konkurentnost na tržištu rada.

SVIBANJ

U svibnju je svih 12 polaznica tečaja krojenja uspješno završilo ispit – koji se sastojao od teorijskog dijela i od izrade finalnog odjevnog predmeta (radne kute).

Uputile smo se i na studijsko putovanje, s ciljem posjete već postojećih društvenih poduzeća koji posluju kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj. Svratile smo do trgovine društvenog poduzeća Hedona u Križevcima, koji se bave proizvodnjom čokolade – i, naravno, počastile se čokoladom! Posjetile smo i Humana Novu u Čakovcu – vodeći primjer dobre prakse u Hrvatskoj što se tiče zapošljavanja osoba s invaliditetom i recikliranja tekstilnog otpada.

U svibnju nam je stiglo i jedno veoma ugodno iznenađenje – Udruzi Ždralice Daruvar uručeno je kolektivno priznanje Grada Daruvara za 2021. godinu. Priznanje je dodijeljeno za „višegodišnju brigu o ženama, posebice o nezaposlenima, te za upornost i kontinuirani rad koji je rezultirao provođenjem projekta aktivnosti društvenog poduzetništva u Gradu Daruvar i zapošljavanjem 7 osoba.“

LIPANJ

1. lipnja 2021. Ždralice su zaposlile svoje prve krojačice! Osobe su zaposlene u sklopu projekta Ždralice pokreću, na puno radno vrijeme na 12 mjeseci. Zaposlene su uglavnom do tada dugotrajno nezaposlene osobe, te 3 osobe s invaliditetom.

Uz 7 krojačica, Ždralice su zaposlile i 3 pomoćnice u aktivnostima udruge preko javnih radova.

Da bi novozaposlene krojačice radile u optimalnim uvjetima, osvježile smo svoj prostor i nabavile novu opremu – uključujući nove police, krojački stol, mašine za šivanje, te raznovrsne alate.

SRPANJ

Naše su novozaposlene krojačice izradile brojne nove proizvode, koje smo odlučile ponuditi javnosti i na raznovrsnim sajmovima i događanjima. Prvi na redu bio je Rockabilly festival u Daruvaru, za koji smo posebno pripremile rockabilly suknje i mašne za kosu:

Sašile smo i ručno oslikale eko cekere od sirovog pamuka za Darkomovu akciju „Za ljepši Daruvar“:

Na početku srpnja posjetili su nas i naši prijatelji iz Pleternice – gdje Grad Pleternica provodi projekt Dnevni boravak za osobe starije životne dobi. Ždralice su partneri na ovom projektu, te u sklopu njega kroz cijelu godinu organiziramo i kreativne radionice za osobe 65+. Naši stariji su iznimno kreativni i vješti u ručnom radu – pogledajte neke od njihovih kreacija:

Ove smo se godine ponovno uhvatile u koštac i sa jednim velikim eko problemom današnjice – tekstilnim otpadom, koji u zaista ogromnim količinama završava na odlagalištima. Odlučile smo ponuditi malo rješenje ovom kompleksnom problemu, na način na koji mi to možemo. Zbog toga smo ovog ljeta organizirale eko akcija skupljanja stare odjeće i tekstilnog otpada, kojeg smo reciklirane u nove, uporabljive tekstilne predmete. Čak je i regionalni dnevnik HRT-a popratio ovu akciju, a njihovu reportažu možete pogledati OVDJE.

KOLOVOZ

Naše su krojačice kroz cijelo ljeto marljivo radile i osmislile raznovrsne nove proizvode, koje su naše sugrađanke i sugrađani (a i posjetitelji Daruvara) mogli nabaviti na našem štandu u centru kroz mjesec kolovoz:

Otputovale smo i izvan Daruvara da bi predstavile svoje proizvode na Gariglazbijadi u Garešnici:

Održale smo i kreativnu radionicu „Gumb po gumb – slika!“, u sklopu projekta Pod daruvarskim suncem. Na radionici su sudjelovali naši prijatelji iz Udruge Korak dalje:

Svi zainteresirani mogli su nas posjetiti, razgledati naš novouređeni prostor i podružiti se na Dan otvorenih vrata, koji je održan u sklopu županijskog projekta Uljepšaj si dan!:

RUJAN

Na samom početku rujna sudjelovale smo i na tri dana velikog Bjelovarskog sajma, gdje je stotine posjetitelja imalo priliku vidjeti naše proizvode:

Potegnule smo i do Zagreba – i sudjelovale u kreativnom izdanju zagrebačke Ilice na festivalu Q’Art:

LISTOPAD

Listopad smo započele organizacijom Ginko sajma u suradnji sa Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk. U perivoju ispred Dvorca grofa Jankovića i ispod našeg daruvarskog para ginko stabala okupili su se kreativci i obrti koji su izložili svoje rukotvorine, posjetitelji sajma i sudionici u kreativnim radionicama:

Sudjelovale smo i na Slavonkom banovcu u Pakracu, a i na jesenskom Cvjetnom sajmu u Daruvaru:

Kao zaključak eko akcije sakupljanja stare odjeće i tekstilnog otpada, organizirale smo i Tjedan eko mode – tijekom kojih su svi zainteresirani mogli kupiti rabljenu odjeću po simboličnim cijenama i predmete od recikliranog tekstila.

U svrhu promidžbe društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i predstavljanja svoje veleprodajne ponude, organizirale smo i Predstavljanje rada i proizvoda Ždralica. Na predstavljanju su par pozdravnih riječi okupljenima uputili dožupanica BBŽ-a Marija Jungić, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, te predsjednica Udruge Ždralice Suzana Lipovac. Voditeljica projekta Ždralice pokreću Magdalena Lipovac okupljenima je predstavila što to čine Ždralice društvenim poduzećem – društvena odgovornost, ekološka odgovornost i pravedan tretman radnica. Osim toga, predstavila im je i liniju promotivnih proizvoda i liniju radne odjeće koju su izradile krojačice Ždralica.

STUDENI

Studeni smo započele dizajniranjem kroja i šivanjem suknjica za male Daruvarske mažoretkinje, koje sada krase lepršave „dvokatne“ suknjice u njihovoj klasičnoj plavo-zlatnoj kombinaciji:

Proširile smo se i izvan našeg malog Daruvara, pa su od studenoga božićne rukotvorine Ždralica dostupne na policama trgovinice Modista u Rijeci:

25. studenog 2021. održale smo i redovitu Godišnju skupštinu, na kojoj su se okupile stare i nove Ždralice – i kojom smo zaključile više od 8 punih godina postojanja.

PROSINAC

Kroz cijeli mjesec prosinac, mogli ste nas pronaći na štandu u centru Daruvara. Sudjelovale smo i na božićnom sajmu:

U sklopu projekta Pod daruvarskim suncem organizirale smo i manifestaciju modnog crtanja i tehnike sitotiska, koja je sudionicima približila neke nove kreativne vještine:

U sklopu istog projekta održale smo i kreativnu božićnu radionicu, na kojoj su sudionice zradile vesele božićne vijence za vrata:

U prosincu se glas o Ždralicama proširio i izvan Hrvatske. Sudjelovale smo u dvodnevnoj online radionici međunarodnog projekta „COOP FWD“, na kojoj su održane prezentacije društvenih poduzeća koja čine primjer dobre prakse – uključujući i Ždralice. Projektom su obuhvaćene regije iz 5 europskih zemalja: Hrvatske, Srbije, Češke, Italije i Mađarske. Vodeći partner na projektu je Bjelovarsko-bilogorska županija, koja je izdvojila upravo Ždralice kao primjer dobre prakse na našem području!

Za kraj godine i veselu blagdansku sezonu plasirale smo i brojne božićne rukotvorine, koje su osmislile i izradile vrijedne ruke naših krojačica:

Iznimno smo zadovoljne svime što je postignuto u 2021. godini – kroz težak i marljiv rad članica, zaposlenica i volonterki. Želimo zahvaliti i svima koji su nam podršku pružili kroz naših 8 godina postojanja: svima koji su sudjelovali u našim radionicama i događajima, svima koji su kupili naše rukotvorine, te svima koji nas aktivno prate.

Veselimo se budućim izazovima i jedva čekamo novu 2022.!

Podijeli
Skip to content