Udruga Ždralice Daruvar

Nova kolekcija cekera: Flora Hrvatske

Inspirirane prirodnom ljepotom Hrvatske, Ždralice su dizajnirale novu liniju ručno oslikanih cekera nazvanu Flora Hrvatske.

Svaki ceker u kolekciji oslikan je motivom biljke tipične za lijepu našu: lavanda, neven, velebitska degenija i (naš daruvarski ponos) ginkgo biloba. Svaka biljka i svaki ceker ima svoju priču:

LAVANDA

Podrijetlom s Mediterana, ova čudesno mirisna biljka se kroz posljednja dva tisućljeća proširila cijelim svijetom. Ako se zaputite u šetnju po hrvatskoj obali, zasigurno ćete naići na lavandino živopisno ljubičasto grmlje.

U Hrvatskoj se lavanda koristi već stoljećima. Njezini aromtični cvjetovi ukrašavaju naše domove i čuvaju nas od kukaca. Esencijalno ulje od lavande cijenjeno je zbog svojih umirujućih svojstava, pa ga dodajemo i u raznovrsne kozmetičke proizvode.

NEVEN

Neven, jarka cvjetnica iz porodice tratinčica, porijeklom je iz južne Europe. Danas se, pak, može pronaći i u brojnim drugim umjereno toplim klimama.

Njegovi žuti i narančasti cvjetovi krase mnoge hrvatske vrtove, dok su njegove latice iznimno cijenjene u pučkoj medicini. Nevenova mast često se koristi kao tretman za suhu i oštećenu kožu, zbog svojih čudesnih ljekovitih svojstava.

VELEBITSKA DEGENIJA

Velebitska degenija najrjeđa je biljka u Hrvatskoj, endem Velebita i Kapele. Otkako je otkrivena 1907. godine, u prirodi je pronađena samo na tri lokacije u ovim planinama.

Cvjeta svakog svibnja i lipnja, ukrašavajući pukotine u stijenama svojim jarkim žutim laticama.

Degenija je ponosno postala simbol Velebita i Hrvatske – možete ju pronaći i na naličju kovanice od 50 lipa!

GINKGO BILOBA

Ginkgo biloba jedna je od nastarijih vrsta drveća na zemlji, koja se prvi puta pojavila prije više od 200 milijuna godina. Iako je porijeklom iz Kine, dva vrlo posebna primjerka našla su se u Daruvaru, gradiću u središnjoj Hrvatskoj.

U perivoju ispred svoga dvorca posadio ih je grof Antun Janković, još davne 1780. godine. Mještani su ovaj par imenovali Adam i Eva. Prema lokalnoj legendi, oni su ludo zaljubljeni i nakon 240 godina zajedničkog života!

Zaljubljeni Adam najstarije je stablo u Hrvatskoj i drugo najstarije u cijeloj Europi!

Sve cekere dizajnirale su, šivaju i oslikavaju članice Udruge Ždralice Daruvar i osobe s invaliditetom. Svaki ceker oslikava se rukom, što znači da je svaki od njih unikatan! Kupovinom naših rukotvorina podupirete rad naših žena i pridonosite uspjehu naše udruge – hvala vam na tome!

Ako želite naručiti jedan od unikatnih cekera kolekcije Flora Hrvatske, javite nam se ovdje.

Podijeli
Skip to content