Udruga Ždralice Daruvar

NAŠIH PRVIH DESET GODINA

Dana 9. travnja 2013. održano je prvo okupljanje i predstavljanje ideje održano je u sklopu Caritasa župe Presvetog Trojstva i uz svesrdnu podršku tadašnjeg župnika vlč. Branka Gelemanovića, a na inicijativu vjeroučiteljica Tihane Petković, Suzane Lipovac i s. Slavke Vrbanić. Gledajući situaciju u Daruvaru i u Hrvatskoj, u kojoj se govori o nezaposlenima, uvidjele smo specifične probleme dugotrajno nezaposlenih žena i shvatile da trebamo i možemo i mi nešto učiniti. Ždralice su, nakon što smo pripremile sve potrebne dokumente, službeno kao udruga registrirane 11. rujna 2013.

Problematika dugotrajno nezaposlenih žena je višestruka. Radi se, većinom, o ženama koje su uložile svoj dosadašnji život u obitelj i odgoj djece. Kako djeca odrastaju, sve manje trebaju svoje majke i njihovo vrijeme. Žene u toj dobi imaju puno iskustva, sposobnosti, no rijetko imaju priliku pokazati ih. Kako su dugo bile posvećene obitelji, izgubile su socijalne i društvene kontakte, te se nalaze u zatvorenom krugu.

Ideja je okupiti žene kako izašle iz kuće, družile se, popile kavu, razmijenile svoja iskustva, prenijele svoja znanja i pomogle drugima u prevladavanju istih poteškoća: izolacija i marginaliziranost. Prvi razgovori su pokazali da su žene vrlo spretne u ručnom radu, pletenju, kukičanju i šivanju, ali i da su spremne učiti. Kako smo počela iz ničega, brzo smo došle na ideju o recikliranju tj. kako se na mnogo načina može iskoristiti otpad, osobito tekstilni. Okupljene žene su rado prihvatile takve ideje, pokazale ogromnu snalažljivost i kreativnost te počele stvarati unikatne i zanimljive rukotvorine.

Unikatna torbica od recikliranog trapera

Ogrlica od pamučnih trakica dobivenih od pamučnih majica

Od samog početka okupljamo se srijedom na naša druženja i kreativne radionice. U želji da se predstavimo našim sugrađanima sudjelujemo već na 2013. na našem najvećem sajmu Vinodaru. Od tada smo prisutne na svim lokalnim sajmovima (a i šire), te surađujemo na mnogim lokalnim događanjima u organizaciji gradskih institucija i udruga.

Vinodar

Garešnica

I same smo, kroz ovih 10 godina, organizirale i mnoge građanske akcije, manifestacije i projekte. Prva građanska akcija s kojom ozbiljnije privukli pažnju je bila „Tekstil nije smeće“ financirana od Nacionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah. Prikupljanjem tekstilnog otpada i provođenjem četiri radionice izrade novih uporabnih i ukrasnih predmeta od starog tekstila, na zabavan način, doprinijeli smo povećanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša.

TEKSTIL NIJE SMEĆE

Kako smo započeli s prvom građanskom akcijom i potrebom ukazivanja na velike mogućnosti recikliranja tekstila, tako smo sljedećih godina provele niz sabirnih akcija i projekata kao što su „Od krpica do lutkica“, „Torba Ginka“, „Tjedan eko mode“ i sl. O našim ekološkim pothvatima i HRT je snimila prilog za svoj Regionalni dnevnik.

S obzirom na ekologiju, naš doprinos je svakako bio u pokazivanju mogućnosti recikliranja tekstila koji bi inače završio na otpadu. Što je nažalost još uvijek jedina opcija za većinu građana. Posebno žalosti činjenica da je 95% tekstilnog otpada moguće reciklirati. No, ono što nas veseli, jest činjenica da sve manje ljudi koristi jednokratne plastične vreći, koje su sam po sebi ogroman problem. Naše platnene vrećice od tzv. žutice, koja je također ekološki proizvod, našle su se u rukama mnogih naših sugrađanki i sugrađana. A kada su još ručno oslikane našim originalnim i unikatnim dizajnom, rado su viđene u rukama žena i muškaraca.

PLATNENE VREĆICE

Naši originalni i samostalni projekti „DA kreativa“ i „Ginko sajam“, naišli su na ogroman odaziv sugrađanki i sugrađana, djece i odraslih, te kreativnih izlagača.

PRVA DA KREATIVA 2017.

GINKO SAJAM

Osmišljavali smo, neprekidno, nove proizvode te s registracijom gospodarske djelatnosti otvorili smo si mnoga nova vrata za plasiranje na tržište. Posebno uspjeli kroz projekt „Ždralice pokreću“, pokrenuti proizvodnju i pronaći kupce. Ukazali smo i na problem da je tekstilna industrija jedna od onih gdje su radnici najlošije plaćeni, a i kako je gotovo nemoguće konkurirati jeftinoj robi iz dalekog inozemstva gdje su radnici u još puno lošijem položaju.

ŽDRALICE POKREĆU – NOVI PROIZVODI

Projekt „CoolturaONica“, namijenjen mladima do 25 godina, provodimo do 20. lipnja o.g. Organiziramo radionice plesa, sviranja a naše Ždralice poučile su 10 mladih kako iskrojiti, sašiti i ukrasiti odjevni predmet po uzoru na daruvarski prsluk. Time želimo oživjeti ovaj pomalo zaboravljeni, ali i dalje zanimljiv i atraktivan odjevni predmet. Toliko se svidio našim srednjoškolcima da ga rado nose i u školu. Ne trebamo isticati koliko nas to veseli.

DARUVARSKI PRSLUK

Promijenili smo i tri različita prostora. Započele smo u Pastoralnom centru župe Presvetog Trojstva. Za početak je prostor prikladan i bilo nam je vrlo lijepo. No, s nabavom materijala, alata i opreme, došla je i do potrebe za drugim prostorom. Selimo se u zgradu Vodoprivrede i tamo se i dalje okupljamo svake srijede, osmišljavamo nove akcije, proširujemo vidike. S obzirom da je cijelu zgradu u kojoj smo koristili prostor, trebalo renovirati, morale smo ponovno seliti. Sada smo u samostalnoj kući koja nam je ugovorom o najmu dodijeljena od strane vlasnika, Doma za starije i nemoćne pl. Ljudevite Janković. Uz podršku i razumijevanje, prostor održavamo i prilagođavamo svojim aktivnostima. Vjerujemo da ćemo se ovdje moći zadržati još dugo.

Nekadašnji prostor u zgradi Vodoprivrede

Zamjena dotrajalih prozora u sadašnjem prostoru, Masarykova 46

Tijekom naših 10 godina, ostvarili smo i mnoge suradnje s institucijama i udrugama, na malim i velikim projektima. I na sve smo jednako ponosne. No, prostor je premali da bismo smo ih sve naveli, opisali i priložili fotografije. Za to bi bila potrebna cijela knjiga. Tko zna, možda za neku novu okruglu godišnjicu i takav pothvat realiziramo. Zahvaljujemo svima koji su nas pratili kroz sve ove godine. Uz takvu podršku ne bojimo se budućnosti i novih izazova.

Podijeli
Skip to content