Udruga Ždralice Daruvar

NAŠA 2022. GODINA

Kada pogledamo unazad, i ova godina je, iako izazovna, bila vrlo bogata aktivnostima u našoj udruzi.

NAŠA SRIJEDA

Deveta je godina djelovanja Ždralica i neke aktivnosti provodimo cijelo vrijeme postojanja i u planu je nastaviti s njima. To su prvenstveno naše srijede, redovito okupljanje Ždralica na kojem se družimo, popijemo kavicu ili čaj, ponekad samo razgovaramo, a najčešće izrađujemo rukotvorine. Pomalo učimo jedne od drugih, ponekad nam se pridruže i gosti, a ponekad netko od gostiju i ostane s nama.

U ovoj godini održali smo 40 susreta srijedom.

PROJEKT „ŽDRALICE POKREĆU“

Uspješno smo završili naš prvi veliki projekt financiran iz Europskih socijalnih fondova. Projekt je trajao 20 mjeseci te smo ga provodili od 1. listopada 2020. do 31. svibnja 2022. Zaposlene su voditeljica projekta i asistentica za financije kroz cijelo vrijeme trajanja projekta. Osposobili smo 12 osoba iz teže zapošljivih skupina, 9 dugotrajno nezaposlenih žena i 3 osobe s invaliditetom za zanimanje krojač/krojačica. Sedam osoba iz te skupine zaposlili smo na 12 mjeseci na poslovima za koje su osposobljeni, te su na taj način stekli i iskustvo. S cjelokupnim učenjem i radom, stekli su samopouzdanje u vlastite sposobnosti, te kompetencije koje ih čine konkurentnijim na tržištu rada.

PROJEKT „COOLTURAONICA“

Kako smo jedna europski projekt završavali, tako nam je odobren drugi. S provođenjem novog projekta financiranog iz europskih fondova, a namijenjenog mladima do 25 godina, započeli smo 20. lipnja o.g. i zaposlili voditeljicu projekta i asistenticu za financije na pola radnog vremena, te na pola radnog vremena koordinator projektnih aktivnosti, zaposlenik Grada Daruvara kao partnera na projektu. Provodimo 8 različitih online radionica kojim je cilj uključiti mlade u kulturne aktivnosti. Tako su u ovoj godini provedene 16 radionica šivanja Daruvarskog prsluka, te započeli provođenje 16 radionica ukrašavanja Daruvarskog prsluka. Provedene su i radionice mažoret-plesa. Radionice društvenih plesova u pripremi, a u sljedećoj godini provodit će se radionice sviranja.

GOSTI I GOSTOVANJA

I u ovoj godini rado smo bili domaćini, a lijepo je bilo i malo putovati. Tako smo već u veljači, u sklopu projekta „Ždralice pokreću“ posjetili Osijek i Šećeranu, te se upoznali s tamošnjim uspješnim pokretanjem društvenog poduzetništva: Socijala zadruga NEOS i Projekt građanske demokratske inicijative.

Kao partneri na projektu Grada Pleternice„Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ bili smo u više navrata gosti u Pleternici, ali i domaćini u Daruvaru. U Pleternici smo se zabavili, poslušali korisna predavanja o zdravlju te posjetili njihove znamenitosti i turističke atrakcije, a kao domaćini provodili smo kreativne radionice. Projekt je završio 20. srpnja o.g.

Posjetili su nas i dragi gosti iz Darde, polaznice tečajeva U sklopu projekta “Jačanje kompetencija nacionalnih manjina s područja Općine Darda”. Željele su čuti i naša iskustva u osnivanju i vođenju društvenog poduzeća.

KREATIVNE RADIONICE

Osim naših radionica srijedom, održale smo još cijeli niz radionica od kojih su nam posebno drage s Korakovcima. Uvijek se svi zajedno dobro zabavimo a i nešto lijepo izradimo. Moramo još istaknuti i radionicu za učenike OŠ Vladimira Nazora, Daruvar povodom dana škole. Neki učenici su se prvi put susreli s iglom, koncem i gumbićima, a neki su već vrlo spretni u tome.

DANI OTVORENIH VRATA

Prvi ovogodišnji Dani otvorenih dana održani su u sklopu projekta „Ždralice pokreću“ od 21. do 25. ožujka, te su nas posjetili mnogi naši sugrađani. A opet, kao posebne goste moramo istaknuti članove Udruge „Korak dalje“, te djelatnike Razvojne agencije Daruvar.

Drugi Dani otvorenih vrata održani su od 23. do 15. studenog u sklopu projekta „Uljepšaj si dan – izađi iz kuće van“, te smo održali radionice, primili goste i održali Godišnju skupštinu.

EKO-TJEDAN

Kako je jedan od važnih ciljeva djelovanja naše udruge, očuvanje okoliša i podizanje svijesti o mogućnostima recikliranja, osobito tekstilnog otpada, održali smo i Eko tjedan od 8. do 15. studenog. Ovaj put smo prikupljali isključivo pamučni otpad. Posjetitelji su mogli nabaviti i naše rukotvorine od recikliranih materijala prikupljenih prilikom prethodnih akcija. Prikupljene pamučne materijale koristit ćemo na proljetnim radionicama.

SAJMOVI I ŠTANDOVI

Sudjelovali smo na svim lokanim sajmovima, Cvjetni sajam, Vinodar, Sajam šljiva i rakija u Siraču, a u više navrata i same smo organizirale izlaganje i prodaju na štandu u centru Daruvara.

NAŠI PROJEKTI

„ULJEPŠAJ SI DAN – IZAĐI IZ KUĆE VAN“

Održali smo Dane otvorenih vrata te niz radionica za članice naše udruge, a i nekoliko posebnih radionica za članove i korisnike Udruge „Korak dalje“ Daruvar. Ti su nam susreti osobito važni jer se međusobno obogaćujemo i ostvarujemo glavni cilj postojanje naše udruge – izlazak iz društvene izoliranosti. Ovaj projekt sufinancira Bjelovarsko-bilogorska županija.

„POD DARUVARSKIM SUNCEM“

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Daruvara, a provodimo s partnerima Turističkom zajednicom Daruvar – Papuk te Udrugom „Korak dalje“, u sklopu kojeg smo proveli najraznolikije aktivnosti i uključili najviše ljudi. Po prvi puta smo ove godine proveli i Team building u Ždralicama, koji nam sjajno vodila psihologinja Elizabeta Sabljić. Proveli smo i nekoliko kreativnih radionica za Ždralice, kojima smo jačali kapacitete naše udruge.

Središnji događaj ovog našeg projekta je „GINKO SAJAM“ održan ove godine po drugi put u prekrasnom perivoju dvorca i u samom dvorcu, sadašnjem Zavičajnom muzeju. Štandovi su bili bogati zanimljivim rukotvorinama izlagača: Ždralice, Škarice, Marpital, TŠD, Zadruga Ždralko, Likovna grupa DA, Pink&dots, UOSI Daruvar, Udruga „Korak dalje, Daruvar, Udruga Kotrč.

Radionice su vodile naše dugogodišnje članice i poznate daruvarske kreativke Danijela Ljutak Jureković, Ema Župić i Elvira Pustahija, a posebno oduševljenje svih posjetitelja izazvalo je oslikavanje lica. Draga Ana Boroš Bosanac strpljivo je sjedila i oslikavala mala i velika lica.

Zahvaljujemo se od srca svima koji nas podržavaju, prate, financiraju te kupovinom naših rukotvorina omogućavaju rad naše udruge. Za sljedeću godinu imamo velike planove i vjerujemo da ćemo ih ostvariti.

Podijeli
Skip to content